ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

To read text in English please click here

Προς την ΕΤ.Α.Δ.(Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου)


Με αφορμή την εντολή σας για άμεση σφράγιση του χώρου του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ΕΜΠΡΟΣ για όλο αυτό το διάστημα που ήταν ανοιχτό υπήρξε για την γειτονιά μας, αλλά  και για το κέντρο της πόλης ένας πολύ σημαντικός δημόσιος πολιτιστικός και κοινωνικός  χώρος, αντίστοιχος με χώρους που υπάρχουν στις ευρωπαικές μητροπόλεις. Σε όλο το διάστημα της λειτουργίας του στέγασε στις συναντήσεις της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των προβληματων της γειτονιάς μας και  του κέντρου της Αθήνας. 
Στο ΕΜΠΡΟΣ έγιναν θεατρικές και χορευτικές παραστασεις, εικαστικές δράσεις, αρχτεκτονικές παρουσιάσεις απο ελληνικές και ξενες ομάδες για θεματα που αφορούν τισ πόλεις, χριστουγεννιατικο φαγητό για τους κατοικους,  συναντήσεις για την δημιουργία κοινοτικών κήπων στο κέντρο της πόλης, εκδηλώσεις για τους κοινοτικούς κήπους, φαγητό για τη γειτονιά, εργασίες σπουδαστών Αρχιτεκτονικής, συζητήσεις, παρουσιάσεις και εργαστήρια για το κεντρο της πόλης, και πολλες αλλες δραστηριότητες.
Για μας το Εμπρος, ολο αυτόν το καιρο που ήταν ανοιχτό, ήταν μια ανάσα, ενας πνεύμονας ζωής και δημιουργίας σε μια περιοχή με έντονα κοινωνικά προβλήματα γεματη μπουζουκομάγαζα και εγκατάλειψη. Φετος προγραμματίζαμε μια σειρά δραστηριότητες στο χώρο και συνεχίζουμε να κάνουμε εκεί τις συναντήσεις μας.

Επισης, θα πρεπει να γνωρίζετε, ότι εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια προσπαθούμε δια της νομίμου οδού να ανοιξει το ΕΜΠΡΟΣ ως πολιτιστικός κοινωνικός χώρος του κέντρου της πόλης. Με αυτή την επιστολή σας επισυνάπτουμε την ήδη υπάρχουσα αλληλογραφία με την προηγούμενη Εταιρία για τα ακινητα του Δημοσίου καθώς και με το ΥΠΠΟ.  Επισης το Διαμερισματικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την χρήση του ΕΜΠΡΟΣ απο τους κατοίκους. 
Παίρνοντας την απόφαση να σφραγίσετε το χώρο του ΕΜΠΡΟΣ ή ακομη ενοικιάζοντας τον με μια χρήση που μας είναι άγνωστη, οδηγείτε την περιοχή σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση. Μας κάνει μεγαλη εντύπωση ποσο αυθαίρετα και χωρίς να συζητήσετε προηγουμένως μαζί μας προχωράτε σε αυτή την κινηση. Είχαμε πιστέψει ότι σας ενδιαφέρει το κεντρο και οι κάτοικοί του.
Να σας θυμίσουμε λοιπόν αυτά που οι ίδιοι γραφετε στην ιδρυτική διακήρυξητης ΕΤΑΔ :Προτεραιότητα της ΕΤΑΔ είναι η αξιοποίηση των ακινήτων με σύγχρονη διαχείριση,προστασία του περιβαλλοντος,συνεργασία με τισ τοπικές κοινωνίες και με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείωνπου δημιουργούν συνεργεια με τον Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Ίσως είναι η ευκαιρεία να εφαρμόσετε στη πράξη τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα και μαλιστα στο κεντρο της πόλης που υποφέρει. 
Σας καλούμε λοιπόν να ξανασκεφτείτε το ενδεχόμενο της συνέχισης της λειτουργίας του χώρου με τον χαρακτήρα που διαθετει ως σήμερα   ως ενας δημιουργικός πολιτιστικός κοινωνικός χώρος, και να συζητήσετε μαζί μας, και με τη κίνηση Μαβίλη ώστε να βρούμε τρόπους που θα επιτρέψουν και θα ενισχύσουν αυτή την πορεία προς όφελος της γειτονιάς του Ψυρρή και των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας γενικότερα.

ΚΙνηση κατοίκων Ψυρρή
psyrri.blogspot.com Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου